SMARTBoard.nl / SMARTBoard.be is onderdeel
van SMART en i3 partner Limid.

Wat is een digibord?

Alles wat je moet weten

Wat is een digibord?

Al wekenlang staat er een belangrijke vergadering op je agenda, maar je kind is plotseling ziek geworden en je kunt niet weg. Je wilt niet achterop raken, maar je kunt ook niet fysiek aanwezig zijn. Gelukkig heeft het bedrijf waar je werkt geïnvesteerd in een digibord! Zelfs vanuit huis kun je de vergadering bijwonen, deelnemen aan discussies en je ideeën delen alsof je er echt bent. Met deze moderne technologie hoef je nooit meer een belangrijk moment te missen, of je nu ziek bent, vastzit in de trein of op een ander continent bent.
Wat is een digibord? Twee gebruikers voor een digibord van SMART Board.

Conventionele krijtborden hebben plaatsgemaakt voor interactieve schermen vol mogelijkheden. Digiborden verbeteren niet alleen het leerproces, maar stimuleren ook de creativiteit van medewerkers en leerlingen. Door de mogelijkheid om te tekenen, schrijven en interactief samen te werken, bieden digiborden een speelse en innovatieve benadering van leren die de verbeelding prikkelt en de leerervaring verrijkt.

Slimme schermen, nieuwe horizonten​

Het digibord, ook wel een interactief whiteboard of smartboard genoemd, heeft de laatste jaren in rap tempo de traditionele krijtborden vervangen. Stel je voor: een gigantisch scherm dat tot leven komt met kleurrijke afbeeldingen, interactieve oefeningen en interessante video’s. Een digibord opent een wereld aan mogelijkheden waarin leren en werken in een nieuw jasje wordt gestoken.

Zowel bedrijven, medewerkers, docenten en leerlingen kunnen samenwerken, informatie delen en multimediale inhoud verkennen. Studenten worden actief betrokken bij de les, medewerkers worden actief betrokken bij presentaties, en door de mogelijkheid om te tekenen, te schrijven en interactief te leren, stimuleert het digibord creativiteit en bevordert het een hands-on benadering van het leerproces.

Hoe werkt een digibord?

Een digibord is meer dan een reusachtig computerscherm. Het digibord draait op geavanceerde technologie en maakt interactie mogelijk. Het scherm reageert op aanrakingen, of het nu met een vinger, een digitale pen of zelfs een speciale stylus is. Achter de schermen werkt een krachtige computer die de inhoud beheert. Docenten kunnen verschillende apps en software gebruiken om multimedia-inhoud te tonen, zoals presentaties, video’s, interactieve spellen en educatieve programma’s. En het is eigenlijk best simpel in gebruik. Eenmaal aangesloten op een computer (draadloos of niet), kan een digibord worden bediend met minimale training. Het scherm biedt eindeloze mogelijkheden in de klas of op kantoor. Wil je bijvoorbeeld lesmateriaal annoteren? Of juist mindmaps creëren? Het digibord laat educatie en technologie hand in hand gaan.

De voordelen van touchscreens

In het verleden waren krijtborden en whiteboards een bron van frustratie in klaslokalen en vergaderzalen. Het eindeloze gekras van krijt en het moeilijk uitvegen van markerstrepen behoorden tot de pijnpunten. Gelukkig zijn deze ergernissen verleden tijd met de komst van interactieve smartboards.

Verbeterde leerervaring

Een van de grootste voordelen van een digitaal whiteboard is de mogelijkheid voor digitale en online samenwerking. Zelfs als leerlingen of collega’s fysiek niet aanwezig kunnen zijn, kunnen ze toch deelnemen aan lessen of vergaderingen, aantekeningen maken en gezamenlijk aan projecten werken. Dit opent nieuwe deuren naar inclusief onderwijs en efficiënte samenwerking.

Verhoogde betrokkenheid bij leerlingen

Een digitaal schoolbord vergroot de betrokkenheid van leerlingen door interactieve en visuele leermiddelen aan te bieden. Van het oplossen van puzzels tot het spelen van educatieve spellen, schoolborden maken leren leuk en boeiend. Leerlingen worden elke keer weer actief betrokken bij de les.

Adequate samenwerkingen voor bedrijven

Een ander voordeel van touchscreens is de mogelijkheid tot probaat samenwerken, zelfs op afstand. Met functies zoals live samenwerking in digitale bestanden kunnen gebruikers mijlenver van elkaar verwijderd zijn, maar toch samenwerken alsof ze in dezelfde ruimte zijn. Bestanden kunnen gemakkelijk worden bewerkt, opgeslagen en gedeeld, waardoor de samenwerking soepel verloopt, ongeacht de fysieke locatie van de deelnemers.

Wat is een digibord?

Een smartboard kopen: waar moet je op letten

Maar waar begin je? Hoe weet je of het touchscreen dat je online hebt gezien perfect past bij jouw situatie? Het is belangrijk om verschillende punten te overwegen voordat je de aankoop maakt. Houd onderstaande punten in gedachte wanneer je overweegt om een smartboard te kopen.

Hoe groot is de ruimte waarin je het digibord geïnstalleerd wilt hebben? Er zijn verschillende maten displays, maar het grootste formaat betekent niet altijd het beste formaat. Kies een formaat dat past bij de ruimte en zorg voor een professionele montage om de beste kijkervaring te garanderen.

Als videoconferencing een belangrijk aspect van je werk is, overweeg dan om ook te kijken naar de opties voor videovergaderen. Wil je alleen een camera, of ga je voor een videobar met een camera, microfoon, computer en soundbar in één?

Wil je snel en zonder gedoe Microsoft Windows gebruiken op het digibord om onder andere documenten te tonen, Powerpoint presentaties te geven of met Teams te videobellen? In plaats van telkens een laptop aan te sluiten met een HDMI- en USB-kabel, kun je kiezen voor een krachtige ingebouwde Windows computer van SMART (ook wel OPS PC genoemd). Deze krachtpatser maakt het mogelijk om te werken zonder het gesleep met laptops.

Ga op onderzoek uit en ontdek welke softwarepakketten compatibel zijn met het digibord. Zorg ervoor dat ze voldoen aan jouw specifieke onderwijs- of zakelijke doeleinden. Let ook op de mogelijkheid om verschillende bestandsformaten te openen en te bewerken.

Kies een model dat past bij jouw gewenste budget en functionaliteit. Overweeg je extra functies, of houd je het liever basic? Smartboards zijn er in verschillende maten en prijzen, zodat er altijd één bij jouw behoefte past.

Het is verstandig om te kijken naar leveranciers die erkend zijn als Smart Platinum Partners. Deze partners hebben een hoog niveau van expertise en ondersteuning voor SMART-technologie, wat garant staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit.

Kan je wel wat hulp gebruiken?

Weet jij al hoe jouw ideale situatie eruit komt te zien of heb je behoefte aan hulp van experts? Met alle verschillende opties en mogelijkheden is het goed te begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is het belangrijk om de verschillende aspecten goed te overwegen. Neem daarom contact met ons op voor een gratis adviesgesprek en laat ons je helpen. Zo weet je zeker dat je alle mogelijkheden overweegt en het perfecte smartboard kiest dat bij jouw situatie past.

Lees ook:

Storytelling in combinatie met SMART Boards​

Wist je dat storytelling een van de oudste vormen van menselijke communicatie is? Van grottekeningen tot mondelinge overlevering..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na ontvangst van uw supportaanvraag nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Smartboard.nl levert, installeert en verzorgt support in de vorm die u wenst. Telefonische support, remote support, bezoek bij u op locatie of een reparatie op locatie Limid of de fabrikant.