SMARTBoard.nl / SMARTBoard.be is onderdeel
van SMART en i3 partner Limid.

Van krijtbord naar interactieve technologie

Van krijtbord naar interactieve technologie

Stel je voor dat we teruggaan naar de dagen van het krijtbord in de klas. Het gekras van het krijt, de stofwolken die opwaaien, en de soms onleesbare handschriften van leraren. Het krijtbord was ooit de ‘ed-tech‘ van de tijd, hoewel we dat toen niet zo noemden. Maar technologie heeft sindsdien enorme sprongen gemaakt en ons onderwijs veranderd. Leren is nu veel meer dan woorden op een bord. Lees verder om te ontdekken hoe SMART Boards met software zoals Lumio, interactief leren naar een nieuw niveau tillen. 

Wat is een SMART Board precies?

SMART Boards, de opvolgers van het traditionele krijtbord en whiteboard, brengen interactief leren naar een nieuw level. De technieken en innovaties hebben veel verschillende functies en voordelen die het krijtbord van vroeger niet had. Denk bijvoorbeeld aan het touchscreen, waarmee leerkrachten en leerlingen met een simpele aanraking of met speciale pennen kunnen schrijven, tekenen en deelnemen aan lessen. Dit maakt leren actiever en aantrekkelijker. 

SMART Boards versus traditionele whiteboards

Interactief onderwijs is de laatste jaren ontzettend populair geworden en dat is niet zonder reden. Stel je voor dat je voor een traditioneel whiteboard staat. Hoewel het een waardevol hulpmiddel is, heeft het aanzienlijke beperkingen. Traditionele whiteboards bieden bijvoorbeeld geen eenvoudige manier om aantekeningen op te slaan en te delen met studenten. Ze bieden eveneens beperkte mogelijkheden voor interactie en integratie van multimedia. 

In tegenstelling hiermee biedt een SMART Board een uitgebreid scala aan interactieve mogelijkheden. SMART Boards stimuleren actieve betrokkenheid en begrip bij studenten, waardoor leren een boeiende en effectieve ervaring wordt. Met digitale opslag en toegang tot multimedia-inhoud bieden SMART Boards aanzienlijk meer mogelijkheden om het onderwijs te verrijken. SMART Boards stimuleren actieve betrokkenheid en begrip bij studenten, waardoor leren een interessante en effectieve ervaring wordt. 

De voordelen van SMART Boards

De voordelen van SMART Boards zijn talrijk en dragen bij aan een verrijkende leerervaring. Een opvallend voordeel is de mogelijkheid om leerlingen actief bij de les te betrekken. Met het aanraakscherm kunnen ze rechtstreeks op het bord schrijven, tekenen en de lesinhoud verkennen. Daarnaast benutten SMART Boards multimedia om lessen boeiender en informatiever te maken. Leraren kunnen eenvoudig afbeeldingen, video’s en interactieve apps integreren om complexe onderwerpen te illustreren, waardoor verschillende leerstijlen worden aangesproken en de kennisoverdracht wordt versterkt. 

Interactieve functies van SMART Boards: Annotaties, touchscreen en meer

SMART Boards hebben handige interactieve functies die het leren boeiender maken. Ze laten gebruikers notities maken, tekst markeren en afbeeldingen bewerken, gewoon door het scherm aan te raken. Het touchscreen maakt leren makkelijker doordat je er direct mee kunt werken tijdens de les. Bovendien kunnen leraren draadloos inhoud delen vanaf hun apparaten, wat het lesgeven handiger en praktischer maakt. En met de mogelijkheid om meerdere schermen en apps (zoals webbrowser en whiteboard) tegelijkertijd te gebruiken, zijn de mogelijkheden divers. SMART Boards zorgen voor interactief en leuk leren in de klas. 

SMART software Lumio

Lumio is een slimme software en speciaal ontwikkeld om leerlingen te betrekken, zowel in het klaslokaal als thuis, en zelfs in hybride leeromgevingen. Dit wordt gedaan door middel van interactieve lessen, spelactiviteiten, samenwerkingstools en formatieve beoordelingen. Deze veelzijdige tool combineert verschillende bestandstypen tot één meeslepende Lumio-les met afbeeldingen, tekst, video en aanpasbare activiteiten. Lumio stimuleert samenwerking, biedt real-time feedback en werkt perfect samen met bestaande tools. 

Toekomstige ontwikkelingen en innovaties

Technologie stopt niet met ontwikkelen, en SMART Boards zijn daar geen uitzondering op. In de nabije toekomst kunnen we (nog) meer geavanceerde mogelijkheden verwachten. Denk aan verbeterde AR (Augmented Reality) waarmee leerlingen virtueel bijvoorbeeld historische locaties kunnen verkennen of de diepzee kunnen ontdekken. Bovendien zal kunstmatige intelligentie (AI) leraren helpen om lesplannen nog beter af te stemmen op de individuele behoeften van studenten. Ook wordt de connectiviteit verder uitgebreid, waardoor samenwerken en het delen van lesmateriaal nog eenvoudiger wordt. 

Hoe kies je het perfecte SMART Board?

https://smartboard.nl/advieswijzer/Het selecteren van het juiste SMART Board voor jouw onderwijsomgeving is belangrijk voor een succesvolle leerervaring. Begin met het definiëren van de ruimte waarin je het SMART Board wilt gebruiken. Is het een klaslokaal, een vergaderruimte, of wellicht een presentatiezaal? Denk ook aan het aantal verwachte gebruikers en de gewenste schermgrootte. Wil je aanvullende functies zoals videoconferentiemogelijkheden, draadloos presenteren, een ingebouwde computer, specifieke software, of apps? Het maken van deze overwegingen zal je helpen bij het vinden van het ideale SMART Board voor jouw specifieke behoeften. Onze advieswijzer op de website neemt je stap voor stap mee door alle keuzes. 

Gebruik de configurator

Gelukkig is er een handige tool die je daarbij kan helpen: onze configurator. Deze tool helpt je bij het afstemmen van het SMART Board op jouw klaslokaal of presentatieruimte. Met behulp van de configurator kun je deze criteria eenvoudig invoeren en de beschikbare SMART modellen vergelijken. Zo maak je de perfecte keuze die aansluit bij jouw specifieke behoeften en budget. 

Gebruik onze advieswijzer

Liever een op maat gemaakt advies aan de hand van een paar eenvoudige vragen? Kijk dan eens naar onze advieswijzer. Volg 10 eenvoudige stappen en krijg direct aanbevelingen voor een betere inrichting van jouw ruimte. Eenvoudig en snel! 

Neem contact op en bezoek onze showroom

Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te helpen bij het kiezen van het juiste SMART Board voor jouw klaslokaal of presentatieruimte. We nodigen je graag uit om onze showroom te bezoeken, zodat je zelf de innovatieve mogelijkheden van SMART Boards kunt ervaren. 

Lees ook:

De voordelen van SMART Boards voor onderwijs en zakelijke omgevingen

Stel je eens voor dat leerervaringen zo boeiend en effectief zijn, dat studenten elke dag met plezier naar school gaan. Of dat..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na ontvangst van uw supportaanvraag nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Smartboard.nl levert, installeert en verzorgt support in de vorm die u wenst. Telefonische support, remote support, bezoek bij u op locatie of een reparatie op locatie Limid of de fabrikant.