SMARTBoard.nl / SMARTBoard.be is onderdeel
van SMART en i3 partner Limid.

Storytelling en SMART Boards, de perfecte combinatie?

Storytelling en SMART Boards, de perfecte combinatie?

Wist je dat storytelling een van de oudste vormen van menselijke communicatie is? Van grottekeningen tot mondelinge overlevering, het vertellen van verhalen is al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van onze cultuur! En vandaag de dag is het er niet minder belangrijk op geworden. Goede verhalen zorgen ervoor dat mensen zich betrokken voelen door een connectie te maken en emoties op te roepen. Zo kunnen vertellers complexe concepten op een begrijpelijke manier overbrengen. Storytelling trekt zo de aandacht en bevordert het begrip. Benieuwd hoe storytelling samen met SMART Boards hand in hand gaan?
Iemand leest een boek aan iemand voor en maakt gebruik van storytelling

SMART Boards, storytelling & het onderwijs

Betere begripsvorming

Storytelling in combinatie met een SMART Board bevordert een dieper begrip van de lesstof. Visuele elementen, zoals afbeeldingen en grafieken, versterken de verhalende boodschap en helpen bij conceptuele helderheid. Verhalen maken abstracte concepten tastbaarder en gemakkelijker te onthouden. Het gebruik van multimedia op een SMART Board versterkt de herinnering en helpt studenten informatie beter te onthouden.

Taalontwikkeling

Storytelling bevordert taalvaardigheden doordat het leerlingen aanmoedigt om te luisteren, spreken en schrijven. Het SMART Board staat hier centraal als visueel hulpmiddel om woordenschat en taalbegrip te vergroten. SMART Boards bieden interactieve mogelijkheden, zoals:

Door direct op het SMART Board te schrijven worden schriftelijke taalvaardigheden verbeterd. Denk aan het handschrift en de formulering van zinnen en verhalen.

Met het SMART Board kunnen docenten visuele hulpmiddelen gebruiken (zoals afbeeldingen en diagrammen), om woordassociaties en betekenissen te verduidelijken. Dit visuele aspect ondersteunt taalbegrip en helpt leerlingen om context en betekenis te begrijpen.

Het SMART Board bevordert actieve samenwerking doordat leerlingen gezamenlijk aan groepsoefeningen kunnen deelnemen. Bijvoorbeeld, ze kunnen gezamenlijk brainstormen over woordenschatuitbreiding, discussies voeren of samen projecten uitwerken, waardoor ze niet alleen individuele taalvaardigheden verbeteren, maar ook communicatieve en samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen. Ze kunnen gezamenlijk aan teksten werken, elkaars werk beoordelen en feedback geven, wat de interactie vergroot en een omgeving voor gezamenlijk leren creëert.

Creatieve uitdrukking
Met SMART Boards hebben leerlingen de mogelijkheid om hun eigen verhalen te creëren en te presenteren, waardoor creatieve expressie en communicatieve vaardigheden worden gestimuleerd. Dit draagt bij aan een positieve leercultuur, waarin studenten actief betrokken zijn en hun creativiteit kunnen uiten. Door zelf verhalen te maken en te delen, ontwikkelen ze niet alleen hun creatieve vermogen, maar verbeteren ze ook hun vermogen om ideeën op een effectieve manier te communiceren met hun medeleerlingen en docenten.

SMART Boards, storytelling & bedrijven

Verkooppresentaties

Met SMART Boards kunnen bedrijven producten dynamisch presenteren met visuele elementen (3D), afbeeldingen en video’s. Dit maakt productdemonstraties levendiger en presentaties aantrekkelijker. Verkoopteams kunnen met storytelling en SMART Boards tijdens gesprekken direct aanpassingen doen, vragen beantwoorden en de presentatie afstemmen op de specifieke behoeften van de klant. Deze flexibiliteit maakt de verkoopinspanningen vooral leuker om naar te kijken voor de klant, zeker in vergelijking met een statische presentatie.

Visualisatie van gegevens

Het SMART Board voegt waarde toe aan data-driven storytelling door interactieve annotaties. Presentatoren kunnen direct op het scherm schrijven, tekenen en notities toevoegen, wat de betrokkenheid vergroot. Met actieve elementen en bediening kunnen gebruikers dynamisch communiceren met de gepresenteerde gegevens. De eenvoudige samenwerking met tools zoals Powerpoint maakt flexibiliteit mogelijk, terwijl presentatieswipen en actieve navigatie zorgen voor een aantrekkelijke presentatie. Deze functies gaan verder dan traditionele displays en versterken de impact van informatie.

Klantbetrokkenheid

Met SMART Boards kan jij klanten nog actiever betrekken bij presentaties en demonstraties. Klanten kunnen bijvoorbeeld productkenmerken aanraken, informatie slepen en interactief deelnemen aan de presentatie. Zo verhoog je eenvoudig de klantbetrokkenheid en maak je de interactie tijdens verkooppresentaties boeiender en leuker. Maar ook kunnen verkoopteams via storytelling hun presentaties aanpassen aan de behoeften van de klant tijdens gesprekken. Zo kan je, ter plekke, nog beter verhalen vertellen die relevant zijn voor de specifieke situatie van de klant. En dat betekent een vergrote kans op een succesvolle verkoopdeal.

Lees ook:

Teams in combinatie met een SMART Board

Hoe maak je samenwerken en vergaderen eenvoudig? In deze blog leer je hoe je Teams in combinatie..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na ontvangst van uw supportaanvraag nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Smartboard.nl levert, installeert en verzorgt support in de vorm die u wenst. Telefonische support, remote support, bezoek bij u op locatie of een reparatie op locatie Limid of de fabrikant.