SMARTBoard.nl / SMARTBoard.be is onderdeel
van SMART en i3 partner Limid.

Zo haal jij het maximale uit Microsoft Teams

Zo haal jij het maximale uit Microsoft Teams

Hoe kun je zorgen voor effectieve communicatie en samenwerking? Er zijn waarschijnlijk meer mogelijkheden met Microsoft Teams dan dat je denkt! Met Teams kun je eenvoudig communiceren via chat, videogesprekken en bestandsdeling, maar ook taken en projecten beheren en organiseren, en vergaderingen houden. In deze blog delen we handige tips om alles uit Microsoft Teams te halen.

Tips voor effectieve communicatie en samenwerking

Met Teams kun je op verschillende manieren met elkaar in contact komen en samenwerken aan projecten. Om het maximale uit Teams te halen, is het slim om een aantal tips te volgen.
Maak gebruik van de chatfunctie voor het verzenden van korte berichten en het stellen van vragen. Chat is bij uitstek geschikt om snel en direct te communiceren, bijvoorbeeld voor het inplannen van afspraken, het stellen van vragen of het delen van ideeën met je collega’s.
Bij belangrijke gesprekken is het aan te raden om videogesprekken te plannen. Videogesprekken bieden de mogelijkheid om zowel te zien als te horen, wat ze ideaal maakt voor belangrijke interacties, zoals vergaderingen, presentaties en sollicitatiegesprekken.
Binnen Teams kun je eenvoudig bestanden delen met je teamleden of in een chat, waardoor effectieve samenwerking aan projecten een fluitje van een cent wordt. Hierdoor kun je efficiënt samenwerken aan gedeelde projecten door bestanden te delen in de specifieke context van een team of chat.
 • Gebruik een duidelijke en concieze schrijfstijl.
 • Wees proactief in je communicatie.
 • Geef feedback op een positieve manier.

Tips voor het efficiënt beheren van taken en projecten

Microsoft Teams biedt de planner-tool, speciaal ontworpen voor het beheer van taken en deadlines. De planner maakt het beheren van projecten eenvoudig en gestructureerd, waardoor teams productiever kunnen samenwerken. Met de planner kun je:

 • Taken toewijzen aan teamleden.
 • Deadlines instellen en opvolgen.
 • Gedetailleerd inzicht krijgen in de voortgang van projecttaken.

Naast Planner kun je binnen Teams eenvoudig persoonlijke to-do-lijsten maken. De voordelen hiervan zijn:

 • Een eenvoudige en overzichtelijke manier om je persoonlijke taken bij te houden.
 • De mogelijkheid om individueel of als team te werken aan specifieke taken.
 • Verhoogde productiviteit door georganiseerd te blijven.

Het is belangrijk om afspraken en taken vast te leggen. Dit kan gedaan worden via vergadernotities, ongeacht of het in een chat of tijdens een vergadering is. Het gebruik van vergadernotities maakt de communicatie binnen teams effectiever. De voordelen hiervan zijn:

 • Documentatie van belangrijke informatie.
 • Gestructureerde en gedeelde notities binnen het team.
 • Verbeterde samenwerking en opvolging van actiepunten.

Tips voor vergaderingen en videoconferenties

Interactieve vergaderingen en videoconferenties met Microsoft Teams kunnen aanzienlijk efficiënter en boeiender zijn wanneer je deze handige functies en tips toepast.

Maak gebruik van het geïntegreerde whiteboard in Teams om ideeën te delen, concepten uit te werken en samen te werken aan projecten in real-time. Dit visuele hulpmiddel is geweldig voor brainstormsessies en creatieve samenwerking. 

Voor interactieve betrokkenheid kun je polls maken en delen met je team. Dit is een leuke manier om meningen te peilen, beslissingen te nemen of snel feedback te verzamelen over belangrijke onderwerpen. 

Als je verwacht dat de vergadering waardevolle informatie bevat, overweeg dan om de vergadering op te nemen. Op deze manier kunnen deelnemers de opname later raadplegen voor referentie of kunnen teamleden die er niet bij konden zijn, de vergadering inhalen.

Houd overzicht over deelnemers met de deelnemerslijst en laat mensen virtueel hun hand opsteken als ze willen spreken. Dit helpt bij het organiseren van de communicatie in grotere groepen.

Verbeter de kwaliteit van je online vergaderingen met een videoconferentiebar. Ontdek in onze webshop oplossingen voor helder geluid en scherpe beelden, waardoor virtuele samenwerkingen worden verbeterd.

Tips om alles uit de productiviteit van Microsoft Teams te halen

Hier beschrijven we enkele waardevolle tips, gericht op het gebruik van add-ins, het personaliseren van Teams en het beveiligen van je gegevens.
Voeg specifieke add-ins toe aan Teams die passen bij de behoeften van jouw team. Of het nu gaat om projectbeheer, planning, notities of andere tools, add-ins kunnen de functionaliteit van Teams aanzienlijk uitbreiden.
Maak Teams efficiënter door het aan te passen aan je eigen workflow. Pas de indeling van tabbladen aan in kanalen, zodat de meest gebruikte apps en documenten snel toegankelijk zijn. Je kan ook je meldingsinstellingen veranderen zodat je alleen updates ontvangt die voor jou belangrijk en relevant zijn.
Gegevensbeveiliging is belangrijk. Zorg ervoor dat je gevoelige informatie beschermd is door beveiligingsfuncties in Teams te benutten. Dit omvat het instellen van beleidsregels voor toegang en machtigingen, het inschakelen van tweestapsverificatie en het versleutelen van gegevens zowel in rust als tijdens verzending.
Teams werkt naadloos samen met andere Office 365-toepassingen, zoals Outlook, SharePoint en OneDrive. Profiteer van deze integraties om e-mails, documenten en andere bronnen gemakkelijk te delen en te beheren binnen Teams.
Organiseer je teams in specifieke kanalen voor verschillende projecten of afdelingen. Gebruik tabbladen om relevante apps en bronnen binnen kanalen te plaatsen, zodat teamleden gemakkelijk toegang hebben tot de juiste informatie.
Teams heeft slimme zoekmogelijkheden. Leer hoe je snel kunt zoeken naar gesprekken, bestanden, personen en specifieke inhoud binnen Teams. Dit bespaart je kostbare tijd bij het vinden van informatie.
Zorg ervoor dat alle teamleden vertrouwd zijn met de functies en best practices van Teams. Geef trainingen en deel middelen om ervoor te zorgen dat iedereen optimaal gebruikmaakt van het platform.

Lees ook:

De Catchbox voor hybride vergaderingen, evenementen en onderwijs

Met de Catchbox breng je hybride vergaderingen, evenementen en onderwijs naar een nieuw niveau. Met de werpbare..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na ontvangst van uw supportaanvraag nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Smartboard.nl levert, installeert en verzorgt support in de vorm die u wenst. Telefonische support, remote support, bezoek bij u op locatie of een reparatie op locatie Limid of de fabrikant.